DIABETES en de gevolgen voor uw voeten

De 'diabetische' voet

Mensen die lijden aan diabetes mellitus (suikerziekte) krijgen vaak last van complicaties, doordat de zenuw in de voet beschadigd raakt door een te hoog bloedsuikergehalte. Het gevoel in de voet verdwijnt langzaam en hiermee verdwijnt als het ware ook het waarschuwingsgevoel van de voet. Er kan dan gemakkelijk een wondje ontstaan, zonder dat u er iets van merkt.
Wondjes bij mensen wie suikerziekte hebben genezen minder snel. Ook wanneer er geen voetklachten zijn, is het verstandig enkele malen per jaar uw voeten te laten behandelen door een medisch pedicure.

                                   VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN!!!
Complicaties diabetische voet
* Verminderde bloedtoevoer - hierdoor genezen wondjes aan de voeten minder goed.
* Uitval van zenuwen - gevolg; u voelt minder snel pijn waardoor eerder blaren of wondjes kunnen ontstaan, die vervolgens moeilijk genezen of     gaan infecteren.
* Verandering van de huid - de huid kan erg droog worden, gaan schilferen / kloven vertonen.
* Gevoeligheid voor infecties - uw voeten zijn gevoeliger voor infecties. Hiertoe horen ook schimmelinfecties en kalknagels.
* Vergroeiingen van de voet - door problemen met de suikerstofwisseling kunnen uw voetgewrichten stijf worden en minder goed functioneren.       Dit geeft een groter risico op overmatige eeltvorming, dat weer kan leiden tot wondjes onder het eelt.

Wat kunt u zelf doen?
* Was uw voeten dagelijks - met lauw water zonder zeep. Droog goed af, vooral tussen de tenen.
* Voorkom een droge huid - dagelijks uw voeten met een geschikte crème inwrijven.
* Controleer uw voeten dagelijks op - veranderingen, beschadigingen, wondjes. Let daarbij ook op kleur, zwelling en kloppen van de aderen.          Vergeet bij de inspectie de ruimtes tussen uw tenen niet.
* Doe regelmatig voetgymnastiek - en beweeg iedere dag. Dit bevordert de bloedsomloop.
* Knip uw teennagels recht - niet te kort en knip geen hoekjes af om ingroeien te voorkomen.
* Draag sokken zonder boorden en naden - van katoen en passende schoenen.
* Bezoek regelmatig een medisch pedicure.

Schoenentips
* Loop nooit op blote voeten - draag altijd sokken en schoenen om uw voeten te beschermen en te ondersteunen. Schud uw schoenen altijd leeg   en voel of er geen steentjes of ruwe plekken in de schoenen zitten waaraan u uzelf kunt bezeren.
* Goede schoenen zijn belangrijk - schoenen moeten een dikke, flexibele zool en een gesloten neus en hiel hebben. De neus moet breed zijn en   diep genoeg voor uw tenen.
* Het beste is om 's middags nieuwe schoenen te kopen - dan zijn uw voeten het meest opgezet. Draag geen schoenen die te strak zitten of          knellen.
* Draag nieuwe schoenen in het begin slechts korte tijd - (max. 1-2 uur) per dag en controleer uw voeten na het uittrekken van de schoenen op      oneffenheden, rode plekken kunnen wijzen op probleemgebieden.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar
Mensen wie diabetes mellitus hebben kunnen in aanmerking komen voor een financiële vergoeding van de behandeling. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.