REUMA en de gevolgen voor uw voeten

Wat is een reumatische voet?

Een reumatische voet kenmerkt zich door diverse complicaties, o.a.;

Ontstekingsprocessen in de voet - de gewrichten zijn veelvuldig ontstoken. Ook slijmbeursontstekingen komen         vaak voor.

Vergroeiingen van de voet - reumatische gewrichtsontstekingen kunnen leiden tot verstijving en vergroeiingen van    botten, gewrichten en alle weefsels daarom heen.

Standsverandering van de voet - door pijn, stijfheid en vergroeiing van gewrichten, nemen de voeten en tenen van   de meeste reumapatiënten in de loop der tijd een andere, niet natuurlijke stand aan.

Verandering van het voetweefsel - de huid is op het vetkussen van de voet vaak dunner en verschuift.

Veranderingen aan de teennagels - aan de voeten kunnen problemen ontstaan zoals; verkleuringen en verdikking van de nagels, eeltvorming       onder de nagels, likdoorns, brokkelige-, ruwe-, brosse- of gespleten nagels.

 

Wat kunt u zelf doen?

* Was uw voeten dagelijks - het liefst zonder zeep. Droog uw voeten goed af, ook tussen uw tenen.

Controleer uw voeten dagelijks - op veranderingen, zoals de stand van uw voeten, eeltvorming en de conditie van uw teennagels en huid.

Houd uw gewrichten soepel - door dagelijks voetoefeningen te doen.

Draag steunend en comfortabele zittende schoenen.

Knip uw teennagels recht en niet te kort.

Draag sokken zonder - naden, stopplekken of strak zittende boorden.

Bezoek regelmatig een medisch pedicure.

 

Handige schoenentips

Omdat reuma kan leiden tot standsveranderingen van de voet, is het kiezen van schoenen erg belangrijk. Het gaat er dan vooral om de pijnklachten weg te nemen, op de plekken waar de hoogste druk zit.

 

Kies voor een leren schoen van zacht materiaal met een soepel bovenwerk. Geen sierstiksels en vetersluiting over de wreef. Een verstelbare klittenband op de wreef is handig wanneer je af en toe de druk moet verminderen.

 

Het beste kunt u 's middags schoenen kopen wanneer uw voeten wat dikker zijn. Koop schoenen die een halve tot hele centimeter langer zijn dan de langste teen. Schoenen met voldoende ruimte voor de voorvoet zijn het meest comfortabel. Belangrijk is ook de versteviging van de hiel.

 

Reuma

Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Bijna 2 miljoen mensen hebben een vorm van reuma. Reuma is een verzamelnaam van meer dan 100 aandoeningen, die allemaal te maken hebben met klachten in gewrichten en / of spieren. Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken. De lichamelijke gevolgen van reuma hebben een grote impact op het dagelijks leven. Bewegen is vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven.

Medisch pedicure Pedique Veronique is gespecialiseerd in voetbehandelingen bij mensen met reuma.

 

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

Mensen met reuma kunnen in aanmerking komen voor een finaciele vergoeding van de behandeling. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw zorgverzekeraar.